Historien om petanque

Petanque er i dag et meget udbredt spil i mange lande og bliver både brugt til alt fra hyggeligt samvær til elitespil på højt niveau. Der findes rigtig mange petanquebaner over hele verden, men hvordan var det egentlig petanque kom til verden og bliver spillet som det gør i dag. Det vil jeg fortælle dig lidt om her.

Fysisk krævende kuglespil

Petanque er en sammentrækning af to franske ord: pieds og tanqués. Det betyder nogenlunde noget i stil med “med samlede fødder” eller “fikserede fødder”. Grunden til det er at der før petanque fandtes en række andre kuglespil, hvor det var tilladt at tage tilløb eller skridt, når man kastede kuglen afsted. Derudover kunne kugler og baner i langt de fleste tilfælde også være langt større. Det betød at de kunne være lidt svært for ældre eller fysisk bevægelseshæmmede at være med.petanquebaner

Petanque bliver opfundet

Det fandt en fransk caféejer i havnebyen La Ciotat en løsning på i 1907. Mandens navn var Ernest Pitiot. Mange kuglespil blev ofte praktiseret ved caféer som hans. Han inviterede hans gigtplagede ven Jules Lenoir på et spil, hvor man stod stille og kastede kuglerne og samtidig gjorde han banen noget mindre. Spillet blev hurtigt mere og mere populært og bredte sig rundt til især Provence, men også resten af Frankrig. Spillet blev som nævnt omtalt som pieds tanqués, men blev meget hurtigt sammentrukket til pétanque.

Den første turnering

Ernest Pitiot
Ernest Pitiot

Den første større officielle turnering blev arrangeret af Ernest og hans bror Joseph Pitiot i 1910 ved deres café “La Boule Etoilée” i La Ciotat. Efterfølgende blev flere og flere af reglerne fra de andre kuglespil droppet til fordel for mere passende regler, som vi kender dem i dag.

Udviklingen af petanquekugler

I starten spillede man ikke med den slags petanquekugler som vi bruger i dag. Da brugte man typisk trækugler, hvor der var banket en masse søm i som overflade. Der blev dog hurtigt udviklet teknologi som gjorde det muligt at fremstille metalkugler. Først var kuglemærket Integrale og efterfølgende Jean Blanc (JB) som i dag er opkøbt af Obut.

100 års jubilæetPhilippe Quintais

I 2007 lavede man et officielt 100-års jubilæum for petanquespillet på petanquebanerne i La Ciotat, hvor spillet blev opfundet. Tilstede var ingen ringere end den mangedobbelte verdensmester Philippe Quintais

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *